W dniu 8 listopada w siedzibie Koła Łowieckiego „Mewa” Braniewo w miejscowości Baranówka 9. 14-530 Frombork od godziny 10:00 do godziny 16:00. Odbyły się Warsztaty kulinarne dziczyzna na wiejskim stole organizowane przez Okręgową Elbląska Komisje Kultury, Etyki i Promocji Łowiectwa oraz Zarząd Okręgowy PZŁ w Elblągu, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Oddział Terenowy w Olsztynie, Koło Łowieckie „MEWA” w Braniewie, Kompleks gastronomiczno -rekreacyjny Nowa Holandia oraz Piekarnię i Cukiernię Raszczyk z Elbląga.
Uczestnicy mieli okazję usłyszeć sygnały myśliwskie takie jak „Powitanie”, „Na Posiłek” czy „Darzbór” odegrane przez kolegę myśliwego Huberta Goerick i skosztować potraw z dziczyzny przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich: KGW „Wszyscy Razem” oraz KGW „Jagodzianki”. Pierogi z sarniny oraz zrazy z dzika z kluskami śląskimi i surówkami oraz domowe ciasta.
Kompleks gastronomiczno – rekreacyjny Nowa Holandia przygotował ragu z Jelenia – pachnące jałowcem, pieczoną szynkę i łopatkę z Jelenia szpikowaną słoniną na intensywnym sosie winno-rozmarynowym, sosy, kaszę z dodatkiem warzyw.
Dodatkowo na stole można było znaleźć, deski ze swojskimi wyrobami z dziczyzny. Kabanosy, kiełbasa, kiełbasa żywiecka pieprzowa, wyroby z mięsa z Jelenia oraz pasztet z Dzika z żurawiną i sosem tatarskim, smalec, pieczywo, sosy, dania piklowe i ciasta. Dla dzieci były przewidziane były mini burgery z dzikim kotlecikiem oraz ognisko i pieczone kiełbaski.
W warsztatach miało przyjemność uczestniczyć ponad 60 osób. Uczniowie z klasy III wraz z nauczycielami ze Szkoły Podstawowej im. Mikołaja Kopernika we Fromborku. Grupa wychowanków wraz z opiekunami z Powiatowego Domu Dziecka „Promyk” oraz „Słoneczne Wzgórze”. Pani Iwona Żendarska Dyrektor z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Oddział terenowy w Olsztynie. Pan Mirosław Kochański Dyrektor ze Szpitala Psychiatrycznego we Fromborku oraz Pan Damian Krasiński Burmistrza Miasta i Gminy Frombork. Pan Dominik Kunc Etatowy członek Zarządu z Powiatu Braniewskiego. Pracownicy ZO PZŁ Elbląg oraz myśliwi z Koła Łowieckiego „Mewa” Braniewo i z powiatu braniewskiego.
Dziczyzna na wiejskim stole – Warsztaty kulinarne.
Celem przedsięwzięcia była integracja środowisk rolniczych i łowieckich przez wymianę doświadczeń, edukacje oraz podnoszenie umiejętności kulinarnych a także promowanie dziczyzny w społecznościach związanych ze wsią.